Funkcjonalne naczynia turystyczne – jakie najlepiej sprawdzą się w górach?
Podróżowanie, wspinaczki górskie, czy spontaniczne wyprawy pod namiot na łono natury to coraz częściej wybierana forma spędzania wolnego czasu wśród ludzi w każdym wieku. Miejski zgiełk często przyczynia się do powstania nadmiernych napięć, a wyjazd w tereny zielone z łatwością go łagodzi i pozwala się wyciszyć. Szykując się na wyprawę, warto zadbać o odpowiedni ekwipunek oraz przyrządy, które pomogą przygotować nam ciepły posiłek. Odpowiednie naczynia turystyczne, będą bardzo dobrym uzupełnieniem wyprawy oraz nadadzą się idealnie na prezent dla bliskiej osoby, kochającej camping.
Z artykułu dowiesz się:
- Na co zwracać uwagę wybierając naczynia turystyczne?
- Co jest niezbędne podczas biwaku?
- Co najlepiej jeść w górach, aby posiłek był pełnowartościowy?
Naczynia turystyczne – na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Naczynia kempingowe to jeden z niezbędników, który musi znaleźć się na Twojej liście, jeśli wybierasz się na kemping czy kilkudniowe wędrówki górskie. Odpowiednie naczynia zapewnią Ci nie tylko gwarancję dobrze przygotowanego posiłku, ale również posłużą na wiele lat.
Garnki turystyczne muszą być wykonane ze stali nierdzewnej lub dobrej jakości aluminium, aby nie przypalały jedzenia i były bezpieczne do stosowania w warunkach zewnętrznych. Garnek turystyczny dzięki swoim kompaktowym rozmiarom oraz minimalnej wadze zmieści się nawet do plecaka turystycznego. Naczynia kempingowe muszą być:
- lekkie,
- przygotowane do gotowania na otwartym ogniu,
- odporne na korozję i zarysowania,
- nieprzywierające.
Każdy garnek i patelnia powinna być wyposażona w rączkę zrobioną z silikonu, aby nie nagrzewała się podczas gotowania. Menażka turystyczna, czyli naczynia lub zestaw naczyń turystycznych to sprzęt, na którym zdecydowanie nie można oszczędzać. Dobrej jakości sprzęt zapewni Ci smaczny i zdrowy posiłek podczas biwakowania.
Aluminium gwarantuje lekkość poszczególnych naczyń turystycznych, a dodatkowo pozwala na przygotowanie potraw w każdej temperaturze.
Biwakowy niezbędnik kuchenny
Nie tylko garnki są ważnym elementem. Podczas pakowania trzeba pomyśleć o każdej ewentualności i przypadłości, która może się wydarzyć.
Inne naczynia, w które warto się zaopatrzyć:
- patelnia,
- talerze,
- czajnik,
- miski,
- kubki,
- termos,
- sztućce.
Wyposażenie, o którym nie możesz zapomnieć, to:
- butla z gazem, która ułatwi Ci gotowanie,
- rozpałka do ogniska,
- lunch boxy (w które zapakujesz lunch na drogę),
- niezbędne środki czystości i zapas ręczników kuchennych.
Jeśli jedziesz w tereny, gdzie nie ma możliwości uzupełnienia zapasów pożywienia i wody, warto zabrać ze sobą jej znaczny zapas. Oczywiście gotować możesz w wyznaczonych do tego miejscach, aby nie powodować dewastacji środowiska leśnego. Pamiętaj o starannym myciu naczyń turystycznych.
Największą zaletą patelni i garnków turystycznych jest ich kompaktowość oraz mała waga. Garnki turystyczne są łatwe w transporcie, dzięki temu, że posiadają uchwyty, które możesz przypiąć np. do bocznych stron plecaka. Wszystkie niezbędne sprzęty możesz kupić w sklepie 4FIZJO, który oferuje szeroką gamę produktów do biwaku, m.in.:
- garnki wykonane z anodowanego aluminium,
- kubki termiczne, dzięki którym zawsze napijesz się ciepłej herbaty czy kawy,
- termos na jedzenie – pozwoli Ci zachować stałą temperaturę posiłku.
Co jeść w górach – pomysły na posiłki w biwakowych warunkach
Jedzenie w górach, czy na biwaku to czysta przyjemność. Czas spędzony na świeżym powietrzu zawsze przynosi wiele benefitów, a dodatkowo pełnowartościowy posiłek pomoże nam nabrać sił na kontynuację wyprawy. Warto zadbać, aby posiłki nie były przypadkowe, a bogate we wszystkie makroelementy.
Pamiętaj, że w górach czy podczas wędrówki potrzebna jest energia, a jej najlepsze źródło to węglowodany. Posiłek powinien zawierać przynajmniej 30% węglowodanów.
Przykładowe dzienne menu idealne na biwak:
- śniadanie – owsianka z owocami, bułka z twarożkiem oraz sezonowe warzywa, do tego ciepła kawa lub herbata,
- II śniadanie – serek wiejski z pieczywem i rzodkiewkami, herbata,
- obiad – danie jednogarnkowe – risotto z kurczakiem i sosem pomidorowym,
- podwieczorek – wysokobiałkowy baton proteinowy,
- kolacja – zapiekane ziemniaczki ogniska, smażony kurczak i sałatka z sezonowych warzyw.
Przygotowanie tego typu posiłków nie jest skomplikowane i nie zajmuje wiele czasu. Warto wcześniej ustalić jadłospis i kupić wszystkie niezbędne produkty. Kasze i ryż możesz ugotować wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku. Warto zaopatrzyć się w gotowe produkty, takie jak puszki z tuńczykiem, fasolką w sosie pomidorowym, czy pieczywo pełnoziarniste. Produkty w słoikach czy w puszcze mają długą trwałość i można je przygotować w kilka minut.
Pamiętaj, że biwakowanie wiąże się również z zachowanie czystości w miejscu, gdzie przebywamy. Nie zostawiaj śmieci i nie zaburzaj naturalnej równowagi danego terenu. Sprzątaj po sobie i nie zostawiaj niedopałków w ognisku.
DOWIEDZ SIĘ: Co zabrać zimą w góry? Praktyczny poradnik turysty
Podsumowanie
Wyprawa na biwak to świetna rozrywka dla starszych i młodszych. Podczas przygotowań warto zwrócić uwagę na wyposażenie, które będziemy ze sobą zabierać. Odpowiednie naczynia kempingowe pomogą przygotować nam przygotować pełnowartościowe jedzenie, które nasyci nas i przygotuje na dalszą podróż. Biwakowanie to czas, który możemy spędzić z rodziną i przyjaciółmi, ciesząc się spokojem wśród natury. Zadbaj o to, aby być gotowym na każdą niespodziankę i zawsze uraczyć znajomych ciepłym posiłkiem. Jedzenie na kempingu musi być odżywcze oraz pełne witamin, aby każdego dnia mieć wystarczającą ilość energii. Należy pamiętać, że odpowiednie żywienie może uchronić Cię również przed kontuzjami, wynikającymi z niedożywienia i braku odpowiedniej liczby składników odżywczych. Podczas wypraw zadbaj nie tylko o wyposażenie, ale również o wartościowe posiłki.
Źródła:
- Giacomello E., Toniolo L., Nutrition, Diet and Healthy Aging, Nutrients, 2021, 14(1), s. 190.
- Halson S.L., Burke L.M., Pearce J., Nutrition for Travel: From Jet lag To Catering, International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 2019, 29(2), s. 228-235.
- Hjuler K.F., Bay B., Mountain medicine - an introduction, Ugeskrift for Laeger. 2016, 178(44).
Zespół 4FIZJO